Om podcasts

Vad är en podcast?

En podcast är ungefär som ett radioprogram, med skillnaden att du kan lyssna när du vill och på flera olika plattformar via internet. Det kan exempelvis vara genom en app i din telefon eller via en hemsida på din dator. En podcast kan släppas både som ljud eller video.

En podcast består oftast av ett antal avsnitt som släpps regelbundet, och innehållet kan vara allt från fiktion till dokumentärt.

Hur lyssnar man på en podcast?

För att lyssna på en podcast behöver du tillgång till en dator, telefon eller någon annan typ av mediespelare. Sedan är det lättaste sättet att hitta och välja en tjänst där du kan hitta själva poddarna. Tjänsterna varierar men det vanligaste är att använda en app i mobiltelefonen för att lyssna. Här är några exempel på tjänster:

  • Podtail – lyssna och prenumera på podcasts direkt i webbläsaren
  • Spotify – fungerar i webbläsaren eller som app på dator eller telefon
  • Apple Podcasts – fungerar bäst med en telefon eller dator från Apple
  • Google Podcasts – fungerar bäst med en Android-telefon

Hur startar man en podcast?

Första steget är alltid att ha en bra idé till en podcasts. När det väl finns och mikrofoner är inköpta så behöver man en så kallad podcast host. En host ansvarar för att ha dina ljudfiler tillgängliga på nätet, så det är till hosten du laddar upp avsnitten när de är inspelade.Hosten brukar också hjälpa podcastskaparna med att göra podcasten tillgänglig via så kallade RSS-flöden. RSS-flöden gör det möjligt för de olika podcasttjänsterna, såsom Spotify, Apple Podcasts, att hitta podcasten och se vilka avsnitt som har släppts.

Det finns en rad olika podcast-hostar där ute, men här kommer några tips:

När man väljer en host är det viktigt att titta på sina behov: hur många och långa avsnitt tänker jag publicera? Hur mycket kan jag betala? Hur ingående statistik behöver jag? Vilka tjänster vill jag att podcasten ska finnas tillgänglig på? Alla hostingtjänster har olika svar på dessa frågor.

Hur många podcasts finns det?

Hur långt är ett snöre? Varje dag startas nya podcasts och samtidigt läggs många poddar ned. Just nu har vi 9,790 aktiva svenska poddar i vårt bibliotek. Det finns såklart många fler i världen. I vårt artikelflöde försöker vi publicera topplistor och intressant statistik över svenska poddar.