I rapporten Poddsverige 2022 signerad musiktjänsten Spotify proklamerar man inledningsvis att “det finns en podd för alla”. Statistik visar nämligen att podcast fenomenet fortsätter att växa i Sverige, samt att antalet lyssnare ständigt breddas och att utbudet blir större.
54 % av samtliga tillfrågade svenskar i åldersspannet 18–79 uttalade att de regelbundet lyssnar på poddar. Siffran innebär en ökning om 3 procent jämfört med 2021. 12 procent av de tillfrågade lyssnar på podd dagligen medan två av vem i vart fall lyssnar på podd flera gånger i veckan.
Plattformen som används mest är föga överraskande Spotify. Nästan 60 procent av de tillfrågade anger att de lyssnar på poddar genom Spotify. Tätt därefter kommer plattformarna SR Play och Podcaster med 32 % respektive 20 % av lyssnarna. I takt med att sensommaren flyger förbi och då svensken är tokig i poddar kommer här några tips från oss för lata dagar i hängmattan.
Radio på ett helt nytt sätt
Värt att nämna är att Sommar-lyssnare inte måste sitta fastklistrade vid radion numera för att lyssna. Avsnitten finns nämligen tillgängliga på olika podcast-appar. Radiobranschen har därmed genomgått en radikal förändring från analogt till digitalt och kan jämföras med andra branscher som också upplevt en digital transformation.
Ett exempel är gamingindustrin där allt från spel till allmänna råd och strategier finns tillgängliga på digitala plattformar på nätet. Ett annat exempel är filmbranschen med streamingtjänster som HBO och Netflix i spetsen.
Sommar i P1
Inget andas lika mycket sommar eller sensommar för den delen än radioprogrammet Sommar i P1 som sänds dagligen klockan 13.00 mellan den 26 juni och 22 augusti. Programmet som sänts sedan 1959 är en etablerad kulturinstitution i Sverige och bjuder på spännande livsöden signerade artister och författare, vetenskapsmän och helt vanliga människor.
Från augustis skörd vill vi tipsa om journalisten Henrik Brandão Jönssons avsnitt. Som DN:s utsända i Latinamerika och Brasilienbo bjuder han på ett rivigt avsnitt som handlar om att ständigt längta bort, eller snarare om ett “dubbelskap” där man plockar det bästa ur två skilda kulturer.
En varg söker sin pod
Liv Strömquist är känd serietecknare och konstnär och står bakom seriealbumen Kunskapens frukt och Prince Charles känsla. Hennes verk har blivit översatta till flera språk och dessutom dramatiserats. Caroline Ringskog Ferrada-Noli är författare, skribent och tv-producent. Hon var senast aktuell med romanen Rich boy (2018) och tv-serien Amningsrummet som sänts på SVT. Förutom ovanstående bragder driver denna framgångsrika duo podden “En varg söker sin pod” ihop - en kulturpodd som avhandlar allt från film och litteratur till konst och populärkultur.
Om du är bekant med podden vet du att den innehåller en förträfflig mix av allvar och samhällskritik där spaningar ofta levereras på ett dräpande och sarkastiskt sätt. Samtidigt har podden i grunden en underton av humor och underhållning och väjer inte för mer lättsamma ämnen som Kim Kardashians garderob eller den senaste reality-tv satsningen. Den som vill ha förstklassig kultur i populärkulturell skrud signerad två etablerade och professionella poddare kan dyka ner i valfritt avsnitt av Varg-podden i sensommar.
This American life
Inget har sagt att man måste hålla sig till svenska poddar i sommar. Det internationella podcastutbudet är minst lika stort, och för den som är nyfiken på vad som händer över andra sidan Atlanten kan vi tipsa om This American Life. Podden är ett i grunden amerikanskt radioprogram som produceras av Chicagobaserade kanalen WBEZ, och som sänds veckovis både i USA och över hela världen. Efter att programmen sänts på traditionellt vis blir de tillgängliga i form av podd.
Ett nytt tema avhandlas varje vecka och de kan handla om mer filosofiska frågeställningar, som i avsnitt 775 “The Possum Experiment” som avhandlar den grundläggande frågan om människor och huruvida de flesta av oss är goda eller onda. Andra avsnitt kan handla om kärlek och hur olika människor träffats och fallit för varandra i slumpartade situationer.
Programmet leds med stadig hand av charmiga programledaren Ira Glass som dessutom är både grundare och producent. This American Life passar dig som vill ta del av välgjorda reportage och utmärkt berättarkonst från ett USA som har lika många fascinerande berättelser som invånare.