Snuskulturen och hur den har förändrats i Sverige

Den svenska snuskulturen har flera hundra år på nacken men har de senaste årtiondena genomgått stora förändringar i och med det vita snusets intåg. I denna artikel tittar vi närmare på hur vitt snus har revolutionera marknaden och vilken påverkan detta har haft på samhället och hur vi ser på snus idag.

Det vita snusets historia

 

Vitt snus började tillverkas i början av 2000-talet och innehåller inte tobak som det klassiska bruna snuset gör. I stället består vitt snus av en blandning av cellulosa, nikotin och olika smakämnen. Det är därför som man ibland kallar vitt snus för tobaksfritt snus.

 

Det vita snuset har bidragit till att förändra synen på snus och snusandet avsevärt. Det beror delvis på att det tillåter ett mer diskret brukande då vitt snus är portionsförpackat i små påsar som enkelt kan placeras under över- eller underläppen.

 

 

En annan stor skillnad är att vitt snus inte orsakar missfärgning på tänderna. Förutom estetiska fördelar har vitt snus också tagits fram för att ge ett jämnare och mer exakt nikotinrus. Det är helt enkelt lättare att dosera och hitta rätt styrka när snuset är förpackat i små påsar och man använder sig av tillsatt nikotin i stället för tobak.

 

Allt detta och att det även finns flera olika smaker att välja mellan har hjälpt till att förändra den traditionella bilden av snuset. Det har i sin tur bidragit till att locka till sig nya användare både i Sverige och utomlands.

 

Från klassiskt till modernt snus

 

Framställning av vitt snus skiljer sig kraftigt från traditionellt snus då det går åt betydligt mindre mängder vatten och tillsatser, vilket såklart är bättre för miljön. De vita snusdosornas design och förpackningar har också utvecklats för att möta de högt ställda miljökraven.

 

Men framtagandet av vitt snus handlar inte enbart om nya tillverkningsmetoder och miljövänliga förpackningar utan även om att konsumenternas önskemål och samhällets syn på tobaksprodukter har förändrats.

 

Vitt snus kan i stället ses som en modern produkt som har anpassat sig till det som kunderna efterfrågar. Genom att det vitt snuset finns i många fler varianter med olika fler smaker och styrkor tilltalar det många flera olika målgrupper, till skillnad från traditionellt brunt snus.

Snus i modern svensk kultur

 

Snuset har länge varit en väl integrerad del av svensk identitet, men dess plats i samhället har utvecklats i takt med ändrade sociala normer och en ökad hälsomedvetenhet. I dag betraktas snus inte bara som något traditionellt utan också som en del av den moderna svenska livsstilen, speciellt bland yngre generationer.

 

Att den svenska snuskulturen har förändrats beror på det vita snuset och den nya snusdosans design, vilka båda är utmärkta exempel på svensk minimalism och funktion. Men snuskulturen i Sverige är också influerad av den pågående debatten om folkhälsan, vilket ytterligare är ett bevis på att snus är mer än bara en vanlig produkt. Snusets inverkan på svensk kultur och samhälle är intressant och för den som vill läsa mer rekommenderas ett besök på Folkhälsomyndighetens webbplats.