De bästa svenska poddarna om historia

För den historieintresserade finns en rad olika svenska podcasts som fördjupar sig i det förgångna, från galna regenter till storslagna krig och ren kuriosa.

Här nedan listar vi de bästa poddarna om historia, så ta på dig hörlurarna och förbered dig på en resa i tiden.

1. Svenska folkets historia

Svenska folkets historia

Anders Lundin, som inte alla känner till bland annat jobbat som historielärare, tar i Svenska folkets historia med lyssnarna genom historien utifrån ett svenskt perspektiv med fokus på det svenska folket.

Antal avsnitt: 67
Senaste avsnittet: 2024-02-14
Utgivare: Spotify Studios

Lyssna här →

2. P3 Historia

P3 Historia

P3 Historia produceras som namnet antyder för P3 och Sveriges Radio och belyser personer som påverkat vår historia – från Gustav Vasa till Mahatma Gandhi.

Antal avsnitt: 175
Senaste avsnittet: 2024-04-11
Utgivare: Sveriges Radio

Lyssna här →

3. Diktatorer

Diktatorer

Podden Diktatorer görs av och med Parisa Amiri och avhandlar i varje avsnitt en av historiens många diktatorer och envåldshärskare. Gästexperter hjälper lyssnarna att få inblick i livet under ledare som bland andra Stalin, Mao Zedong och Djingis Khan.

Antal avsnitt: 26
Senaste avsnittet: 2021-06-08
Utgivare: Spotify Studios

Lyssna här →

4. Historiepodden

Historiepodden

Gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson har sedan 2014 podcasten Historiepodden där, som de själva skriver, ”folkbildning & underhållning möts & bildar en härlig symbios.” Podden avhandlar mer eller mindre kända saker ur historien.

Antal avsnitt: 593
Senaste avsnittet: 2024-04-17
Utgivare: Acast

Lyssna här →

5. Historia.nu med Urban Lindstedt

Historia.nu med Urban Lindstedt

Journalisten Urban Lindstedt intervjuar olika personer med kunskap om historiska händelser från dåtid till nutid. Intervjuobjekten är allt från historiker till författare till museiarbetare.

Antal avsnitt: 482
Senaste avsnittet: 2024-04-17
Utgivare: Historiska Media | Acast

Lyssna här →

6. Militärhistoriepodden

Militärhistoriepodden

I Militärhistoriepodden gör Martin Hårdstedt och Peter Bennesved begreppet MÖP (militärt överintresserad person) till en utmärkelse snarare än ett skällsord. Djupdyk i konflikter ur historien och hur samhället påverkas när ett land drabbas av krig.

Antal avsnitt: 170
Senaste avsnittet: 2024-04-15
Utgivare: Historiska Media | Acast

Lyssna här →

7. SvD – Harrisons historiska brott

SvD – Harrisons historiska brott

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och i podden Harrisons historiska brott berättar han om, som namnet antyder, kriminalfall ur den svenska historien.

Antal avsnitt: 13
Senaste avsnittet: 2022-07-27
Utgivare: Svenska Dagbladet

Lyssna här →

8. Historiska brott

Historiska brott

Spännande kriminalfall är en populär genre inom poddsfären och Historiska brott ser till att äldre sådana inte glöms bort. Här gräver man upp minst 30 år gamla brott, som blev mer eller mindre uppmärksammade på sin tid.

Antal avsnitt: 182
Senaste avsnittet: 2024-04-13
Utgivare: historiskabrott

Lyssna här →

9. Kungar och krig

Kungar och krig

Podcasten Kungar och krig ser till att regentlängden och den svenska krigshistorien inte är något som glöms bort efter sista historielektionen i högstadiet. I kronologisk ordning går man igenom den svenska historien, hela vägen från stenåldern till idag.

Antal avsnitt: 219
Senaste avsnittet: 2024-04-14
Utgivare: Mattias Axelsson

Lyssna här →

10. Kvinnans Plats

Kvinnans Plats

En tyvärr ofta förbisedd del av historien är den om kvinnans situation. I Kvinnans Plats får hon göra just det: ta plats. Historiker och forskare berättar om livsöden och situtationen för kvinnor genom åren.

Antal avsnitt: 28
Senaste avsnittet: 2022-12-29
Utgivare: Stockholms Kvinnohistoriska

Lyssna här →

Listan över Sveriges bästa podcasts om historia uppdateras löpande. Har du några tips på poddar som inte är med här? Kontakta oss.