Sverige har ett av Europas största FinTech-industrier - Så betalar svenskar digital

Pixabay

Sverige är idag världens mest kontantlösa samhälle. I genomsnitt behöver 100 000 svenskar dela på endast 32 bankautomater. Bara 2 procent av hela Sveriges befolkning saknar betalkort. Utomstående kan förstås ha svårt att tro det, eftersom Sverige var landet som uppfann kontanter till att börja med. Sverige är också ett av de länder som är världsledande när det kommer till betalningstjänster via mobilen.

Hur hamnade vi här egentligen? Hur betalar svenskar sina räkningar? Hur beställer de digitalt, och hur går de till väga när man förslagsvis vill skicka pengar till en vän eller släkting? Detta och mycket mer kommer vi svara på.

Trustly

Trustly är vanligast när man köper varor på nätet som ett alternativ till betalning med kort. Trustly förekommer också när man ska registrera sig på och använda plattformar som hanterar pengar på något sätt. Detta inkluderar registrering på ett onlinekasino för att spela online poker och interna betalningstjänster som Western Union.

Till skillnad från bankkort, där man ofta kan välja mellan bankID och bankdosa beroende på banken, måste man använda mobilt bankID här. Å andra sidan behöver man inte ange några krångliga koder bortsett från sitt personnummer eventuellt. Allt man behöver göra är att välja bank.

Swish

Om folk inte använder kontanter, hur ska de då kunna överföra pengar till varandra? Medan det praktiskt sett går att göra banköverföring, väljer de flesta svenskar att använda Swish. Man anger mottagarens telefonnummer som hen på förhand har angett under registreringen, och signerar sedan med mobilt bankID.

Detta är mycket lättare än banköverföring, eftersom man vanligtvis inte försöker komma ihåg sitt bankkontonummer. För att fixa Swish behöver man följa sin egna banks process för aktivering och ladda ner Swish-Appen via Google Play eller App Store. När man gör en beställning online med Swish brukar det däremot komma upp en QR-kod, som man då kan skanna med Swish-appen för vidare signering.

Betalkort

Betalkort
Pixabay

Betalkort eller bankkort är ett samlingsnamn för Visa-kort, Mastercard-kort, Debet- och Kreditkort. Det är den vanligaste betalningsmetoden i Sverige, speciellt för användning i fysiska butiker.

Man kan alltså använda betalkort, i teorin, för alla köp. Det inkluderar köp i matbutiker,shoppingcenter,online,och nästan var som helst där man tidigare betalade kontant. Den enda gränsen för betalkort är hur mycket man kan betala i en transaktion. Bankerna har ofta interna gränser som förhindrar en från att, exempelvis, köpa en hel bil via bankkortet. Denna gräns finns på plats för att undvika bedragare från att fort tömma kortet.

Alla vet att det går att betala med bankkort, men går det att få pengar via bankkortet? Detta kan variera beroende på bank. De flesta, men inte alla banker tillåter insättning på bankkontot via bankkortet. Även om det går, så är insättningar och uttag ibland begränsade. Vissa plattformar, som bettingsajter, tradingplattformar och betalningstjänster som Western Union, gör endast återbetalning via samma betalningsmetod som man använde för att skicka pengarna.

Mobilt BankID

Bland de viktigaste teknologierna för att möjliggöra kontantlösa samhällen har vi Sveriges version av e-legitimation - Mobilt BankID. Det är essentiellt som svensk att ha bankID fixat, eftersom man annars kan bli utestängd från de flesta tjänster. Det inkluderar myndighetssidor, verifikation av köp och även banken om bankdosan inte fungerar.

BankID kan vara lite svårt att fixa från början beroende på vilken bank man använder och hur datakunnig man är. Dock är det väldigt lätt att använda bankID när man väl har installerat appen och aktiverat den. Allt man behöver göra är att öppna bankID-appen, skanna QR-kod eller knappa in personnummer på sidan, för att sedan signera med en 6-siffrig kod.

Slutsats - Så betalar svenskar digitalt

Så kommer vi till den slutgiltiga frågan - Hur betalar svenskar digitalt? När svenskar betalar mellan varandra använder de Swish, medan Betalkort och Trustly är betydligt vanligare online. Betalkort är den huvudsakliga metoden svenskar använder för att göra alla sina köp.