Varför spelpoddar är så populära

black computer keyboard on white table

Bland digitala medier och inom underhållningsindustrin så är gaming oerhört populärt. Det är mer eftertraktat än film och musik tillsammans. Är det då så konstigt att spelpoddar blivit så omtyckta? Hur man än svarar på den frågan finns det ingen tvekan om att spelindustrin är stor och fortsätter att växa, även om det finns otaliga problem som dyker upp då och då. Gaming-poddar i sig är nästan lika varierande som alla de spelgenrer som finns och de som lyssnar eller tittar på dem gör det av nästan lika många olika skäl.

Vilka typer av gaming podcasts finns det?

I väldigt generella drag finns det i princip två typer av gaming-poddar. Dels de som talar om spel som de eller andra spelar, samt de poddar som täcker diverse nyheter om gamingindustrin. Med otaliga radiostationer på nätet för just det man vill lyssna på inom gaming, har vi tänkt att det är bäst att dela upp poddarna på detta sätt.

Spelpoddar

Dessa poddar har många olika varianter. Det finns de som är live eller inspelningar av när folk faktiskt sitter och spelar, som till exempel TTRPG-spel (tänk dig Dungeons & Dragons, Pathfinder, Call of Cthulhu), som för det mesta spelas med hjälp av spelarnas egna fantasi. I dessa kan lyssnarna följa med utan video, då fantasin väcker skeendet till liv i hjärnan.

 

Det finns även poddar där man pratar om hur och var man kan spela samt hitta specifika typer av spel. Det kan handla om att spela casino on line eller vart man kan hitta spel som sedan länge inte säljs längre.

 

De mer populära inom denna kategori är de poddar där man pratar om spel som är populära just nu, huruvida det är guider eller helt enkelt bara hur det varit att spela dessa. Det är också mycket vanligt att dessa poddar överlappar en hel del med den andra kategorin, då man ofta oundvikligt kommer in i nyheter runt om spelet eller spelets utvecklare.

Nyhetspoddar

Poddar som täcker nyheter om spel är också mycket populära, särskilt när en ny skandal inom spelindustrin blivit upptäckt. Många poddar har källor inom spelindustrin och har ett flertal gånger annonserat nyheter tidigare än traditionella medier eller lyckats få detaljer som traditionella medier inte rapporterat om.

 

Många följer dessa poddar specifikt för att få nyheter från gamingindustrin eller för att höra hur vissa nyheter har utvecklats. Det rör sig inte bara om bedrägerier och skandaler, utan även om kommande spel eller uppstart av nya spelföretag.

Varför lyssna?

Förutom att hålla sig informerad om något man är intresserad av, så gillar många att lyssna på någon som pratar om det man själv gillar. Är man del av en grupp spelare som exempelvis är missnöjda med ett spel, gillar man ofta att höra en auktoritet uttrycka samma åsikt. Det finns även de som avhåller sig från vissa spel innan de hör från en trovärdig auktoritet att spelet är värt att spela.

 

Även om de som spelar spel ofta kan vara splittrade i många frågor, så finns det en hel del samhörighet samt ett genuint intresse för att diskutera och hålla sig ajour om det senaste. Den största underhållningsindustrin är populär och intresseväckande av många anledningar. De som rör sig inom industrin och är väl insatta, exempelvis podcastvärdarna, får många följare om de gör sitt jobb väl.

 

Kort sagt så är dessa poddar populära för att det finns otroligt många intressenter utspridda över hela världen. Även i Sverige har man länge haft en stor och framgångsrik gamingindustri med många event, såsom Dreamhack och Gotland Game Conference. Dessa events lockar många från utlandet som kommer för att medverka och träffa likasinnade. Sverige har även flera skolor och utbildningsprogram med inriktning på spelutveckling och speldesign. Det finns också många företag, stora som små, som utvecklar spel. Gaming har under ganska så kort tid gått från att vara ett tidsfördriv många kanske såg som onödigt, till ett massivt kulturfenomen som är väl värt att följa.

 

two black headphones on brown wooden table