
35. DOPAMINSYSTEMET kört till botten - hur vänder jag detta?
Här kommer länken till webinariet 9 april: https://www.jolantaeriksson.com/live-webinar/uzvpvdlr/register
I det här avsnittet går jag på djupet i en fråga som både fascinerat och påverkat mig på ett personligt plan: hur dopamin styr mitt beteende, min motivation – och ibland mitt lidande.
Jag utforskar skillnaden mellan fasisk (snabb) och tonisk (långsam) dopaminfrisättning, och vad det innebär att leva i ett samhälle där nästan allt är optimerat för att trigga snabba dopaminpulser. Från sociala medier till sötsaker – dessa stimuli aktiverar hjärnans belöningssystem med millisekunders precision, men lämnar ofta efter sig en känsla av rastlöshet, avtrubbning eller tomhet.
Jag pratar också om den mindre kända, men otroligt viktiga spelaren i det här systemet: dynorfin. När dopaminnivåerna skjuter i höjden för ofta svarar hjärnan med att frigöra denna endogena opioid – ett slags biologisk "broms" som dämpar dopaminets effekt och bidrar till känslor av nedstämdhet och låg motivation. Det är en mekanism som förklarar varför intensiva belöningar ofta följs av ett psykiskt bakslag.
Men det finns en väg ut. Genom att förstå och stödja hjärnans toniska dopaminsystem – det långsammare, mer stabila systemet som aktiveras av långsiktiga, meningsfulla aktiviteter – kan vi gradvis återfå känsligheten för naturlig belöning och inre drivkraft.
Det här är ett avsnitt för dig som vill förstå den neurobiologiska grunden till varför det är så svårt att vara fokuserad och nöjd i dagens värld – och vad vi faktiskt kan göra åt det.
Din ADHD-coach
Välkomna till min podcast om ADHD, jag heter Jolanta och själv har ADHD. Jag delar med mig av information om livet med ADHD, hjärnan och symptomen - allt baserat på forskning, egna erfarenhet samt en gedigen erfarenhet från att coacha klienter med ADHD. Allt från exempel, strategier till verktyg som du kan testa själv.
- Antal avsnitt: 42
- Senaste avsnittet: 2025-05-02
- Hälsa och motion Mental hälsa