GÅ MED GUD

GÅ MED GUD

Stockholms katolska stift

30 avsnitt med en andakt per dag i fyra veckor.


Iganatius var en man som levde i Spanien på 1500-talet, samtidigt som Martin Luther. Han gick igenom en omvändelse som fick honom att vilja efterfölja Jesus på ett nytt sätt, han fick många följeslagare. Han utarbetade andliga övningar där man med sina sinnen, sina tankar och sin kropp skulle meditera över Bibelns texter, Guds tilltal, för att lära sig att urskilja det som är Guds vilja för just mitt liv, min dag, min framtid. 


Den här podden kan inte motsvara de andliga övningarna men gläntar på dörren till dem. Blir du nyfiken på att prova de andliga övningarna kan du ta kontakt med en präst som är förtrogen med övningarna. När du gör de andliga övningarna i sin fullständiga form behöver du ledsagas av en vägledare och du behöver ta dig mycket tid till att meditera över bibeltexterna. 


Ignatius tänker sig att vi behöver lära känna de impulser som våra tankar och känslor ger oss. Skänker de oss tröst? Ger de misströstan? Är de av Gud? Är de inte av Gud? Han vill med sina övningar lära oss att fatta små och stora beslut genom att söka Guds vilja i den närvarande verkligheten där Gud kommunicerar till oss genom allt det vi upplever. 


De andliga övningarna spänner över fyra veckor. Såomliga åker på tyst reträtt för att göra alla eller delar av övningarna, andra gör de andliga övningarna i vardagen under en period då de avsätter en del tid för daglig bibelläsning och meditation. Den här podden är verkligen en lightversion. Kanske blir du nyfiken på att göra övningarna mer fullständigt? 


Att läsa eller lyssna till en text ur Bibeln kan vara att göra sig mottaglig för Guds tilltal till oss personligen. Den här podden fungerar bäst om du hör ett avsnitt om dagen under en period, då vi rör oss genom fyra teman, från skapelsen och fallet, genom Jesu liv, lidande död och fram till uppståndelsen. Låt dig dras in i Bibelns dramatik och upptäck att den har med ditt liv att göra.


 Manus och produktion: Jim Lagerlöf. Musik: Theodor Björk.


Tack till Jesuiterna i Sverige för goda råd, till Sofia Beckman för korrektur, till Kristoffer Lignell och Klara Lagerlöf för inläsning.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Var kan man lyssna?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Avsnitt

Frågor och svar

Hur många avsnitt finns det av GÅ MED GUD?

Det finns totalt 30 tillgängliga avsnitt av GÅ MED GUD.

Vad handlar GÅ MED GUD om?

Vi har kategoriserat GÅ MED GUD som:

  • Religion & Andlighet
  • Hälsa och motion

Var kan man lyssna på GÅ MED GUD?

GÅ MED GUD går bland annat att lyssna på hos följande tjänster:

  • Spotify
  • Apple Podcasts
  • Podtail
  • Google Podcasts

När startade podcasten GÅ MED GUD?

Det första avsnittet av GÅ MED GUD som vi har släpptes 15 november 2022.

Vem gör podcasten GÅ MED GUD?

GÅ MED GUD släpps och produceras av Stockholms katolska stift.