Ny: Den svenska rebellrörelsen

Ny: Den svenska rebellrörelsen

P3 Dokumentär · 2024-06-06
01:09:31

Under några febriga veckor 1968 organiserar sig ett 100-tal unga vänsterextremister i hemliga celler i Stockholm och Uppsala. Målet är att genomföra en väpnad revolution i Sverige.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Inspirationen kommer från Maos kommunistiska Kina där allt som anses borgerligt skall rensas ut. Medlemmarna bryter kontakten med sina familjer, barn separeras från sina föräldrar och rebeller som inte lever upp till de strikta reglerna fängslas.

Kommunister som skulle göra revolution

Channa, Kenneth, Gittan och Hans är studenter som söker sig till rebellrörelsen med drömmar om att göra världen bättre. Under loppet av några månader radikaliseras de och blir extremister beredda att ta till våld för sin politiska övertygelse. Rebellrörelsen styrs av den så kallade centralkommittén och medlemmarna kontrolleras genom förnedring och sadism. Den väpnade terror de är redo att ta till för att göra revolution riktas istället in mot dem själva.

Medverkande:

Channa Bankier: var med i rebellrörelsen.

Gittan Jönsson: var med i rebellrörelsen.

Kenneth Wadström: var med i rebellrörelsen.

Hans Seyler: var med i rebellrörelsen.

Hanna Sahlberg: fd. Kinakorrespondent, Sveriges Radio.

En dokumentär av: Lovisa Haag.

Producent: Tove Palén.

Dokumentären är producerad 2024.

P3 Dokumentär

Sveriges Radios långkörare P3 Dokumentär är till synes omåttligt populär och ligger allt som oftast högt upp på topplistorna i Sverige. P3 Dokumentär släpper oberoende dokumentära avsnitt som behandlar händelser och företeelser ur ett Sverigeperspektiv.

Svenska Poddar

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren/Caroline Kernen

Var kan man lyssna?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Avsnitt