Ny: Högerextremisterna i Charlottesville och den svenske infiltratören

Ny: Högerextremisterna i Charlottesville och den svenske infiltratören

P3 Dokumentär · 2024-05-09
01:12:33

Nazister marscherar med facklor och rasistiska slagord genom Charlottesville 2017. I ledet går svenske Patrik, antirasist och infiltratör. Den helgen sker ett högerextremt attentat i den lilla staden.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Patrik Hermansson infiltrerar alt right-rörelsen i England och 2017 åker han tillsammans med brittiska högerextremister till Charlottesville, Virginia, i USA. Tillsammans med amerikanska högerextremister samlas de under parollen ”Unite the right”.

Bakgrunden till att de samlas just där och då, är en namninsamling för att ta bort en staty i Charlottesville som föreställer sydstatsgeneralen Robert E Lee.

Initiativet som lett till att staden valt att ta bort den och andra liknande statyer av vita sydstatsgeneraler kommer från den då 15-åriga afroamerikanska studenten Zyahna Bryant. Namninsamlingen blir startpunkten för en debatt om den amerikanska historien. En växande högerextrem rörelse ser nedmonteringen av statyerna som en symbol för att det som de kallar den vita rasen håller på att bli utplånad.

Den 12 augusti 2017 marscherar nazister, ku klux klan och högerextremister genom Charlottesville och skanderar rasistiska slagord. Plötsligt får de veta att deras demonstrationstillstånd har dragits tillbaka. Det jublas i de antifascistiska leden och den svenske infiltratören Patrik Hermansson känner också att han kan andas ut. Samtidigt kör en bil i hög hastighet rakt mot de motdemonstranter som samlats på gatorna.Medverkande:

Patrik Hermansson, infiltratör och antirasist.

Emily Goscinski, dataforskare och aktivist.

Evan McLaren, före detta alt-right aktivist, nu avradikaliserad.

Fernando Arias, reporter, Sveriges Radio.

En dokumentär av: Simon Moser.

Producent: Sigge Dabrowski.

Exekutiv producent: Tove Palén.

Dokumentären är producerad 2024.

P3 Dokumentär

Sveriges Radios långkörare P3 Dokumentär är till synes omåttligt populär och ligger allt som oftast högt upp på topplistorna i Sverige. P3 Dokumentär släpper oberoende dokumentära avsnitt som behandlar händelser och företeelser ur ett Sverigeperspektiv.

Svenska Poddar

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren/Caroline Kernen

Var kan man lyssna?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Avsnitt