Ny: OJ Simpson och mordfallet som splittrade USA

Ny: OJ Simpson och mordfallet som splittrade USA

P3 Dokumentär · 2024-03-28
01:19:22

När OJ Simpsons exfru hittas mördad utanför sitt hem i Los Angeles blir fotbollsstjärnan snabbt misstänkt. Frågan om hans skuld splittrar amerikanerna och eldar på debatten om systematisk rasism.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

På gången som leder upp till huset i det annars lugna området Brentwood i Los Angeles ligger en död kvinna i en stor blodpöl. I närheten ligger också en man, knivhuggen till döds. Kvinnan är exfrun till en av USAs största sportstjärnor - James Orenthal Simpson.

När polisen genast börjar misstänka ex-maken OJ för mordet tror de att han frivilligt ska låta sig gripas. Men OJ dyker aldrig upp och istället börjar en intensiv biljakt i krypande fart. Längs med Los Angeles vägar går stadsborna ut med stora skyltar som visar stöd för superstjärnan.

Året är 1994 och rättegången mot OJ Simpson hamnar mitt i en brinnande konflikt mellan den svarta befolkningen i LA och polisen som anklagas för systematisk rasism. Mordfallet och rättegången splittrar det amerikanska folket i två läger - de som tror att polisen planterat bevis och de som är övertygade om att OJ begått mordet.

Medverkande:

Dave Gascon, polis i Los Angeles (LAPD).

Jim Newton, journalist verksam i Los Angeles.

Martin Gelin, journalist och författare av boken ”Den vita stormen: Rasismens historia och USA:s fall”.

Zoey Tur, tidigare Bob och helikopterreporter i Los Angeles.

Shawn Holley, advokat i OJ Simpsons försvarsteam.

En dokumentär av: Anna Gjöres.

Producent: Hanna Frelin.

Publicerad år 2024.

P3 Dokumentär

Sveriges Radios långkörare P3 Dokumentär är till synes omåttligt populär och ligger allt som oftast högt upp på topplistorna i Sverige. P3 Dokumentär släpper oberoende dokumentära avsnitt som behandlar händelser och företeelser ur ett Sverigeperspektiv.

Svenska Poddar

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren/Caroline Kernen

Var kan man lyssna?

Apple Podcasts Logo Spotify Logo Podtail Logo Google Podcasts Logo RSS

Avsnitt